Početna strana > Hronika > Havijer Solana: EU želi Palestinu u granicama iz 1967.
Hronika

Havijer Solana: EU želi Palestinu u granicama iz 1967.

PDF Štampa El. pošta
sreda, 21. oktobar 2009.

Cilj Evropske unije je osnivanje palestinske države u granicama iz 1967. godine, rekao komesar Unije Havijer Solana. Možda će biti potrebno da se neke teritorije razmene, ali to ne bi smelo da omete teritorijalnu povezanost, ocenio Solana.

Visoki komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da je cilj EU osnivanje palestinske države u granicama iz 1967. godine.

Što brže ta država bude osnovana, to bolje, istakao je Solana u Ramali na Zapadnoj obali, posle sastanka sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Njegova poseta Zapadnoj obali planirana je da istakne posvećenost EU regionu Bliskog istoka i podršku Palestinskoj upravi, u kojoj dominira umereniji Fatah, prenose izraelski mediji. Solana će u četvrtak posetiti Izrael.

Tokom posete Ramali rekao je da će možda biti potrebno da se neke teritorije razmene, ali je naglasio da to ne bi smelo da omete teritorijalnu povezanost.

Izrael je u ratu 1967. osvojio Zapadnu obalu sa istočnim Jerusalimom i pojas Gaze. Iz Gaze se izraelska vojska povukla i jevrejski naseljenici evakuisani u leto 2005. godine.

Zapadna obala je, međutim, ostala pod izraelskom okupacijom i u njoj trenutno postoji 121 jevrejsko naselje, u kojima zajedno sa istočnim Jerusalimom živi oko pola miliona Jevreja.

Istočni Jerusalim je anektiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Izraelska strana tvrdi da će ujedinjeni Jerusalim ostati zauvek pod suverenitetom Izraela.

Palestinci, međutim, planiraju da taj deo Jerusalima proglase prestonicom svoje buduće države.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner